Hızlı okuma becerisi edinmenin yolları
Güncelleme tarihi: 20 Oca 2022
Bir metni veya bir kitabı okurken odaklandığımız bölgeye ‘’aktif görme alanı’’ denir. Bizler tek bir noktaya odaklanıp tek seferde ne kadar çok kelimeyi görüp okuyabiliyorsak gözümüzün görüş açısının yani aktif görme alanımızın o kadar geniş olduğunu söyleyebiliriz. Böylece tek seferde birkaç kelimeyi görüp okuduğumuzda satırları daha hızlı okumaya başlarız.
Gözlerimizi okuduğumuz metindeki her bir kelimenin üzerinde hızlıca gezdirerek tarama yöntemiyle metni okuduğumuzda metni daha iyi anlamış olacağız, fakat bunun için öncelikle göz kaslarımızı aktif bir şekilde çalıştıracak göz egzersizlerine ihtiyacımız vardır. Göz egzersizleri, gözlerimizi okuduğumuz metindeki kelimeler üzerinde daha hızlı sıçratmamıza yardımcı olur.
Okurken yaptığımız en büyük hatalardan biri anlamadığımız kısımları geriye dönüp tekrar tekrar okumaktır. Bu hata okuma hızımızı oldukça yavaşlatır. Bu sebeple okurken geriye dönme şansımızın olmadığını düşünerek metindeki her kelimeyi tek seferde okuyup anlamaya çalışmalıyız.
Okurken yaptığımız diğer bir hata ise iç seslendirmedir. Kitapta veya metinde bir sonraki satıra geçmeden okuduğumuz her satırı içimizden tekrar edersek bu da bir süre sonra dikkatimizin dağılmasına sebep olur ve okumamızı yavaşlatır.
Beyin egzersizleriyle beynimizin sol ve sağ tarafını aynı anda ve aktif bir şekilde çalıştırarak hızlı düşünme ve hızlı karar verme yeteneğimizi geliştirmek de hızlı okuma ve anlamaya katkı sağlar.
Tek bir alana belli bir süre boyunca odaklanarak orada yer alan varlıkları aklımızda tutmaya çalışarak görsel algılama kapasitemizi arttırmak da hızlı okumaya yardımcı olur.
Kitap okuyarak ne kadar çok kelime görüp aşina olursak kelime hazinemiz genişler ve böylece kitap okurken bazı boşlukları beynimiz kolayca tamamlar. Aynı zamanda kitap okurken gözlerimiz satırları soldan sağa doğru taradığı için göz kasları aktif bir şekilde çalışmış olur, bu da hızlı okuma ve anlamaya çok büyük katkı sağlar.
Kommentare