top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıUzman Akademi

Hafızamızı güçlendirmenin yolları nelerdir?

Güncelleme tarihi: 20 Oca 2022

Ders çalışırken, kitap okurken ya da herhangi bir şey öğrendiğimizde yeni edindiğimiz bilgileri unutmamak adına epey çaba sarf ederiz. Halbuki işimize yarayacak bazı püf noktaları bu konuda oldukça işimize yarayacaktır.


Hafıza Teknikleri
Hafızamızı güçlendirmenin yolları

Ders çalışırken, kitap okurken ya da herhangi bir şey öğrendiğimizde yeni edindiğimiz bilgileri unutmamak adına epey çaba sarf ederiz. Halbuki işimize yarayacak bazı püf noktaları bu konuda oldukça işimize yarayacaktır. Mesela yeni bilgiler edindikten sonra kısa bir süre hiçbir şey yapmadan 10-15 dakika zihnimizi dinlendirmek öğrendiklerimizi unutmamıza engel olan önemli bir yöntemdir.

Öğrenim aşamasında düzenli molalar vererek , bu esnada telefon, televizyon ve diğer aklımızı meşgul edecek objelerden uzak durmalıyız. Gözlerinizi kapayın ve hiç bir şey düşünmeden aklınızı temizleyin. Yapılan testlerde bu şekilde dinlenen kişilerin ezberlemeye çalıştıkları kelimeleri hatırlama oranı yüzde 14'ten yüzde 49'a çıktığı görülmüştür. Ayrıca katılımcılara dinletilen bazı hikayelerden bir saat sonra sorulan sorulara dinlenmeyenlerin hikayedeki bilgilerin sadece yüzde 7'sinin, dinlenenlerin ise yüzde 79'unun doğru cevap verdiği tespit edilmiştir.

Ayrıca hafızanızı daha verimli kullanmak için:

Kendinizi ara ara test edin. Edindiğiniz bilgileri anımsamak için hafızanızı zorlamak, pasif okumadan çok daha etkilidir.

Geri dönüşlerinizi belirli dönemlerde yapın. Bugün edindiğiniz bir bilgiyi birkaç hafta sonra, hatırlamakta zorlandığınız zaman yeniden gözden geçirin.

Bir şeyler öğrenirken zihninizde bir sahne gibi canlandırma yaparak arada durup öğrendiklerinizi kendi kendinize anlatmaya başlayın. Böylece edindiğiniz bilginin aklınıza kazınmasını sağlarsınız.

Aklınıza tek bir tür bilgi yerine çeşit katın. Farklı türevdeki bilgileri aynı anda edinmek, aynı konuyu uzun uzadıya çalışmaktan daha etkili olacaktır.


49 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page