top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıUzman Akademi

Hayat Yarışmasını Kazanmak: Disiplin

İnsan hayatının olmazsa olmazı disiplindir. Peki ya disiplin tam olarak nedir? Latince terbiye etmek anlamında kullanılan discipulus sözcüğünden dilimize kaynaşmış olan disiplin sözcüğü; sıkı düzen, irade anlamlarına vb. gelmektedir.


Hayat yarışmasını kazanmak

Disiplinli olmak ise birey, yaşantısı boyunca kendini gerçekleştirerek, öz irade sahibi olmasıyla elde edeceği bir gelişmedir. Özellikle günümüz şartlarında, gerek okul hayatının gerek ise iş hayatının zorlu koşullarında getirdiği başarı da yadsınamaz bir gerçektir. Aynı zamanda her şeyin belirli bir düzen içerisinde planlı bir şekilde gerçekleşmesi bireye mental bir rahatlama da sağlamaktadır. Çünkü insanoğlu varoluşundan itibaren her zaman belirsizlikten hoşnut olmayan bir yapıya sahiptir. Disiplinli olmak da bizlere olası bir olumsuzluk halinde önceden hazırlıklı olmayı ve öngörüde bulunmayı kazandıran en önemli etmenlerden yalnızca biridir. Bunun yanında disiplin bizlere kişilik olarak da daha güçlü olmayı ve profesyonelliği kazandırır. Disiplinli olmanın en güzel örnekleri hiç şüphesiz sporculardır. Örneğin bir yarış sporcusunu düşünelim: hayatının her anını dakikasına kadar planlayarak yaşar. Günde kaç saat uyuyacağı, sabah kaçta uyanacağı, antrenman zamanları, öğün saatleri ve içerikleri, kendine ayıracağı zaman dilimlerine kadar her şeyini planlı bir şekilde gerçekleştirir. Bu düzen sayesinde iradesini güçlendirerek kendine olan inancını büyütür. Hal böyle olunca azimle ve disiplinle istediği sonuca ulaşması da kaçınılmazdır.


Hayatlarımızın her alanda kendimize yetecek kadar kazanmamız gereken bir yarışma olduğunu varsayarsak, disiplinin bu yarışmalarını kazanmamızı sağlayacak önemli bir mihenk taşı olduğunu kabul etmeliyiz. Ve kabullenişten sonra , ilk önce kendimize inanmalı, sonra da başarabileceğimize inanarak kendimize sıkı bir düzen oluşturmalıyız. Bu sıkı düzeni alışkanlık haline getirerek tüm hayatımıza yaymalıyız. Çünkü hayat uzun bir yarışmadır. Ve yarışmaları da yalnızca en iyiler kazanır…


132 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page