top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıUzman Akademi

Hızlı okuma eğitimlerinin dikkat ve odaklanma üzerine etkisi

Güncelleme tarihi: 23 Ara 2022

Çoğu öğrencide görülen sorunlardan biri sınavlarda dikkat dağılması, odaklanamama ve bu yüzden soruları defalarca okuyarak vakit kaybetmedir. Halkın genelinde hakim olan “ Ne kadar yavaş okursak o kadar iyi odaklanır ve anlarız.” algısı aslında tamamen yanlıştır. Bunun tersine hızlı okuyan birey daha iyi odaklanır, okuduklarını daha hızlı ve iyi anlamlandırır.



Dikkat ve Odaklanma Gelişimi

Hızlı okuma eğitimi dört temel dil becerimiz olan dinleme-konuşma-okuma-yazma alanlarına da katkı sağlar



Eğitimlerimizde yaptığımız uygulamalar sayesinde odaklanma süresinde artış meydana gelmektedir bu da dikkatli okuma yapılması ve öğrencilerimizin metinlerdeki bilgileri kaçırmamasını yani “boş okuma” yapmamasını sağlar.

Dikkat ve odaklanmadaki artış sayesinde öğrenci metni anlayabilmek için geri dönüşler yapmak zorunda kalmaz bu durum sadece okumayı geliştirmez, dört temel dil becerimiz olan dinleme-konuşma-okuma-yazma alanlarına da katkı sağlar.


Hızlı okuma dikkat, odaklanma ve zaman yönetiminin bir arada kullanılmasıyla oluşan bir bütündür. Hızlı okuma eğitiminin alınmasıyla öncelikle birey göz kaslarını daha hızlı ve aktif çalıştırmaya başlar. Daha hızlı çalışan göz kasları sayesinde birey daha iyi odaklanır ve gördüğü kelimeyi direkt anlamlandırır.


Hızlı okuma eğitiminin amacı gözün okuma hızıyla beynin algılama- anlamlandırma hızını birbirine eşitlemektir. Dikkat ve odaklanma bu noktada devreye girer. Birey odaklanmayı ve dikkatini vermeyi öğrendiğinde okuduğunu anlamlandırma süreci hızlanmış olur.


1.701 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page