top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıUzman Akademi

Okuma Hızını Düşüren Alışkanlıklardan Nasıl Kurtuluruz?

Okumayı yavaşlatan unsurların başında küçük yaşlarda oluşturulan “hızlı okursan anlayamazsın" inancının yerleştirilmiş olması gelmektedir. Oysa ki bu yanlış bir kanıdır. Okuma hızının düşük olması anlamada da bazı yetersizliklere yol açacaktır. Beynimiz dakikada bin kelime okuyup algılama kapasitesine sahip bir organdır. Okuma hızı ne kadar düşük olursa anlama oranı da aynı doğrultuda düşüşe geçecektir.


Kitap sevgisi

Yine benzer biçimde okumayı frenleyen bir başka etken göz kaslarındaki tembelliklerdir. Gözlerimizde bulunan altı kas grubunun doğru egzersizlerle desteklenmesiyle bu sorun çözülecektir. Okuma esnasında kafa hareketinin ortadan kalkması dahi bu noktada gelişim kazanmaya destek olacaktır.


Dikkati verememek, tekrarlar yapmak, başa dönüşler yapmak pasif bir biçimde olan okuyucuyu sıkacak böylece kitap okuma eylemini hayata geçirmekten alıkoyan bir süreç başlatacaktır.


Dikkatli, hızlı, odaklı ve anlayarak okuma süreçleri birbirine bağlı, zincirleme süreçlerdir. Eğitimin bu konudaki başarısı yadsınamaz bir gerçektir.


109 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page