top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıUzman Akademi

Paragraf Sorularından Korkmayın!

Hemen hemen her öğrenci -Türkçe dersinde yoğun olmak üzere- uzun paragraflarla karşı karşıya kaldığında zorlanmakta ve vakit harcamakta. Dallanıp budaklandırılmış, bir sayfayı tek sorunun kaplayacağı şekilde hazırlanmış sorular öğrencilerde ''Ya sınavı yetiştiremezsem? Ya sınavı vaktinde bitiremezsem?'' kaygısını da maalesef ki beraberinde getiriyor.



Ders çalışan kız

Herkes soru çözerken sınavın sonuna erişmiş olmanın verdiği psikolojik ferahlamayı da düşünecek olursak, hızlı okuma kursuyla şimdiden ''Paragraflardan korkmuyorum! Daha çok paragraf sorusu getirin!'' demek mümkün.



Stres ve kaygının ise sınavların en azılı düşmanlarından biri olduğunu söylemek bizce abartılı olmayacaktır. Sınavı verememe korkusunu yenebilmeyi kişiye kazandıran ise okuma takviyeleriyle algı/okuma yeteneğimize ivme kazandırmaktır. Önümüze gelen paragrafları ve metinleri hızlı okuyup, aynı ölçüde de anlamalıyız. (Eğer hızlı okuduğumuz ölçüde anlayamıyorsak hızlı okumanın bir mânâsı olmayacaktır, bu da önümüzdeki metni defalarca okuyup zamanımızdan çaldırmamıza sebep olur.) Peki, bunun üstesinden nasıl geliriz? Gelin hep birlikte göz atalım.

Kişinin paragraf sorularıyla, uzun metinlerle karşılaştığında korkuya kapılmaması, sürekli hale gelmiş okuma alışkanlığıyla, düzenli yapılan egzersizlerle giderilmekte. Kitabın herkesin, her daim hayatında olması gerektiği gerçeğiyle ne kadar erken yüzleşirsek o kadar mesafe kat etmiş oluyoruz. Hızlı okuma kurslarımızın mihenk taşı, öğrenciye kitap okuma alışkanlığının kazandırılması, kitap sevgisinin aşılanmasıdır. (Her kitabın okunmaya değer olmadığı gibi, öğrenciye hitap edecek ve sürükleyici gelecek kitapların okutulması samanlıkta iğne aramaya benzer çoğu zaman. Hızlı okuma kurslarımız aynı zamanda bu minvalde öğrenciye destek sağlar.) Yanı sıra, hızlı okumayı teşvik edecek biçimde dizayn edilmiş metinler ve egzersizlerle öğrenci mevcut hızını 2'ye katlar. Bu vesileyle paragraf soruları da uzun metinler de korkulu rüyalar olmaktan çıkar. Herkes soru çözerken sınavın sonuna erişmiş olmanın verdiği psikolojik ferahlamayı da düşünecek olursak, hızlı okuma kursuyla şimdiden ''Paragraflardan korkmuyorum! Daha çok paragraf sorusu getirin!'' demek mümkün.

Özveri ve destek ile hızlı okuyabilir, okuduğumuzu kolaylıkla algılayabiliriz. Bir sınavdayken anlayamadığımız paragrafa tekrardan dönmek, bir kitap okurken anlayamadığımız cümlelere tekrardan dönmek hem hızımızı yavaşlatacak hem de okumaya karşı isteğimizi ve şevkimizi kıracaktır. Bunun önüne geçmek hızlı okuma ile kazandırılır. Birey zamanla, 200 sayfadan oluşan kitabı bir saatte bitirecek mertebeye ulaşır. Yalnızca doğru okuma ve anlama tekniği kullanıldığı takdirde başarı kaçınılmaz olacaktır.

Hep birlikte hızlı okumaya, matematik sorularını dahi daha kolay anlamaya, sınav sürelerini kısaltmaya var mısınız?


106 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page