Ebeveynlerin Çocuklarına Kitap Okuması ve Beyin Gelişimine Olumlu Etkileri
Ebeveynleri tarafından kitap okunan çocuklar davranışsal özellikler ve akademik performans açısından diğer çocuklara göre farklılık gösteriyor. Yapılan çalışmaların sonuçları, çocuklar arasında beyin fonksiyonları ve beyin gelişimleri açısından da farklar olduğunu gösteriyor.
Çocuklar hikâye dinlerken sol beyinlerinin birçok bölümünün aktif olarak çalıştığı gözlemleniyor. Bu bölgeler kelimelerin ve konseptlerin anlamlarını anlama ve hafıza ile ilgili işlevleri yerine getiren bölümler olarak anılıyor. Şimdiye kadar yapılan diğer çalışmalarda araştırmacılar, beynin bu bölümlerinin, yaşça büyük olan çocuklarda da hikâye dinlemeleri veya okumaları esnasında aktif olduğunu kanıtlar niteliktedir. Aynı zamanda araştırmacılarından biri olan beynin anlama ve hafıza bölümlerinin gelişimleri çok erken yaşlarda başlıyor." diyor.
Beynin bu bölümlerinin etkinliğinin; ebeveynlerden toplanan verilere göre, evlerinde ebeveynleri tarafından çocuklarına daha fazla yazı yazma ve kitap okuma ortamı sunulan çocuklarda daha yüksek olmasıydı.Araştırmacılara göre ailelere, “Çocuklarınıza ne kadar fazla kitap okursanız, çocuğun beyninde ilerideki okuma becerilerine katkıda bulunacak bölümlerdeki sinir hücrelerinin büyümelerine ve aralarındaki bağların artmasına o kadar çok yardımcı olursunuz.” düşüncesine varılıyor.
Comments