top of page
Ara
  • onur59

Etkili ve verimli ders çalışma

Güncelleme tarihi: 20 Oca 2022

Öğrenmede en iyi ve hızlı sonuç almanın yolu, fazla çalışmak değil etkili ve verimli çalışmaktan geçmektedir. ‘’Sabaha kadar ders çalıştım… gece hiç uyumadım… eksiklerimi tamamlamak ile uğraştım… ‘’ vb. gibi söylemleri sizler de duymuşsunuzdur. Oysa doğru olan, ders üzerinde kaç saat çalıştığınız değil, zamanı nasıl değerlendirebildiğinizdir.

Peki etkili ve verimli ders çalışma teknikleri nedir ve nasıl uygulanır?



Hızlı okuma eğitiminde tekniklerimiz nelerdir?
Öğrenmede en iyi yol, fazla çalışmak değil etkili ve verimli çalışmaktır

1. Hedeflerinizi belirlemek

Başarıya giden yolda mutlaka hedefin şeffaf bir tanımının yapılmış olması, kişinin bu başarıyı elde edebileceğine inanması gerekmektedir. Plan, bilindiği gibi sadece ders çalışma gün ve saatlerinden ibaret değildir. Kişinin kendisine vakit ayırmasıdır. Hangi aralıklarla hangi derse çalışacağını, ne kadar süre dinleneceğini, belirleyip günü kararında son buldurmasıdır.

2. Günlük, haftalık ve dönemlik planlar yapmak

Zamanın bizler için en kıymetli olduğu anlarda başarıya ulaşmamız için sistemli olmamız en büyük etkendir. Çalışmaya başlamadan günler, haftalar ve hatta aylar önce plan yapmak ve bu plana bağlı kalabilmek bizi başarıya giden yolda bir sıfır öne geçirmeye yarayacaktır. Planlı ve programlı olmak derslerimiz arasında adım adım ilerleyip sıkışıklık yaşamayacağımızın en önemli unsurudur.


3. Zamanı verimli kullanmak

Herkes zihinsel, duygusal ve bedensel olarak birbirinden farklıdır. Zamanı verimli kullanma noktasında kişinin kendisini tanıması gerekmektedir. Kendini tanıyan bireyler, zamanı yönetmede zorluk yaşamayacak olup hem ders odaklı, hem dinlenme odaklı aktiviteler ile günü rahatça planlayabilir.


4. Verimi azaltacak etkenlerden uzaklaşmak

Planı uygulamaya geçtiğimiz an itibari ile, etrafımızda dikkatimizi dağıtacak, bizi hedefimizden uzaklaştıracak iç ve dış etkenlerden uzaklaşmamız gerekmektedir. Bu noktada ruh halimiz, çalıştığımız ortam, uyku düzenimizi kontrol altına almamız gerekir. Aynı zamanda günümüzün en büyük dikkat dağıtıcı etkenlerinden biri olan telefondan uzak durmamız gerekmektedir.


5. Uygun çalışma ortamı oluşturmak

Ferah bir ortam olması ile birlikte, odanın ışığı, defter ve kitaplarımızı bulundurabileceğimiz bir çalışma masası kullanmak daha odaklı olmamızı sağlayacak etkenlerdendir.

6. Dikkatimizi kaybetmemek

İnsan dikkati çabucak dağılabilir durumdadır. Ders odaklı olup, çalışma masamızda ders dışı telefon, yiyecek içecek vb. bulundurmamalıyız.

7. Aynı anda farklı derse odaklanmamak

Birden fazla derse aynı anda yetişmeye çalışmak, dikkatimizin dağılmasına, daha çabuk sıkılmamıza yol açacaktır.

8. Not tutmak

Öğrendiğimiz yeni bilgileri kalıcı hale getirmek için not tutmak, görsel olarak da kalıcı hale getirmemize yarayacaktır.


9. Tekrar yapmak

Bilgiyi taze tutup, konu bütünlüğünü hafifletmeye yaracak en önemli etkenlerden biridir. Düzenli tekrar bizi hedef yolunda ilerletecektir.


110 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page