top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıUzman Akademi

Hafızamızı hızlandırma ve başarıya etkisi nedir?

Güncelleme tarihi: 23 Ara 2022

HAFIZA; Yaşam boyu öğrendiğimiz bilgilerin, davranışların, anıların saklanması ve hatırlanmasıdır. Bu süreç yaşam boyu devam eder.



beyin gücü

Halk arasında ‘erken yaşta çocuklar daha çabuk öğrenir ve asla unutmaz’şeklindeki inanışın aksine çocukların 3 yaşından önce öğrendiklerini 10 yaşından sonra hatırlamadıkları ortaya çıktı.



Kanada’nın Memorial Üniversitesi’nde çocukluk dönemi hafızalarıyla ilgili bilimsel çalışmada bebeklik döneminin neden hatırlanmadığı ve hangi yaşlara ilişkin anıların akılda tutulabildiği araştırıldı.Halk arasında ‘erken yaşta çocuklar daha çabuk öğrenir ve asla unutmaz’şeklindeki inanışın aksine çocukların 3 yaşından önce öğrendiklerini 10 yaşından sonra hatırlamadıkları ortaya çıktı. Araştırma sonucu insanların uzun yıllar saklayabildiği kalıcı hafızanın 10 yaşında tamamen şekillendiği belirtildi.

4 yaşından itibaren çocuklar aktif olarak hafızalarını kullanırlar bu dönemden sonra temelleri atılmış bir hafızayı güçlendirmek için bir takım görevler sosyal aktiviteler yerine getirilmelidir. Oyunlar neredeyse tüm yaş gruplarındaki çocukların en sevdiği aktivitelerdendir. Çocuğa eşleştirme tarzı, görselliğe yönelik oyunlar oynatılabilir.Çocuklarda hafıza ve zeka gelişimini hızlandırmanın belki de en kolay ve en verimli yoludur. Sinirbilimciler beynin işlem hızını arttırmanın anahtarının, beyin sinyallerinin daha yüksek hızda hareket etmesini sağlayan bağlantılar kurmak olduğunu savunuyor.

BAŞROL OYUNCUSU ‘KİTAP’ RUHUN GIDASI ‘MÜZİK’

Kitaplar çocuklar için sonsuz ve büyülü bir dünyaya açılan kapı gibidir. Hayal güçlerini besleyebilen çocukların zeka ve hafıza gelişimleri de artacaktır. Öğrenmeye devam eden yetişkinliğe kadar beyin yeni bağlantılar kurmaya devam ediyor. Yeni bir bilgi öğrenmek yeni bağlantılar kurar. Bu bilgileri yönetmek, bağlantıların beyninizde daha hızlı dolaşmasını ve hücreleri güçlendirmesini sağlar.Yani öğrenirken gligal(beyin) hücreleri protein ve yağ kılıflarını oluşturarak elektrik sinyallerini hızlandırır. Bir diğer etkende müzik araştırmalar müzik aleti çalabilmenin beynin farklı bölgelerinde güçlü bağlantılar geliştirmenin başka bir yolu ve zeka puanını artırıcı etkisi olduğunu gösteriyor. Çocukların kelime hazinelerini geliştir, dil becerilerine katkı sağlayarak sosyal yaşama katılmalarını kolaylaştır.


107 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page